28/6/2015 – 1/9/2019

NEA 31/08/2019

4 + 1 εικόνες από την εποχή των capital controls:

- Την παραμονή της ανακοίνωσης από τον Πρωθυπουργό, άρα την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2015, γίνεται σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, στην οποία συμμετέχω με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο Υπουργός Βαρουφάκης είναι ψύχραιμος, όχι μόνο δεν συνδυάζει την κατάσταση με την πολιτική του –δεν θα το κάνει ποτέ- αλλά θεωρεί ότι μάς εξώθησε ο ξένος παράγοντας. Αναλύει και αναλύει με όρους παιγνίου. Όλοι οι άλλοι σιωπαίνουμε.

- Η Δευτέρα 30 Ιουνίου ξεκινά όχι μόνο με capital controls αλλά και με κλειστές τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο, δηλαδή με μπλοκαρισμένες οικονομίες για κάθε νοικοκυριό της χώρας, με ημιτελείς συναλλαγές και με αποκομμένη την εθνική οικονομία. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο τι γίνεται και ποιες είναι οι συνέπειες και τι μπορεί νομικά και πρακτικά να γίνει ώστε να ελαφρυνθούν κάποιες από αυτές. Ευτυχώς, κι αυτό είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι «ο Έλληνας» απέχει πολύ από τη φολκλορική εικόνα του, δεν επικρατεί πανικός ούτε από τους καταθέτες από τους επενδυτές. Οι εφημερίδες, ελληνικές και ξένες, αναρωτιούνται πόσες «εβδομάδες ή μήνες» θα διαρκέσουν οι περιορισμοί. Οι τράπεζες μένουν κλειστές δυο εβδομάδες, το Χρηματιστήριο ανοίγει την πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου –δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη μέρα και την αναμονή μας για το πού θα πάνε οι μετοχές-, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων διατηρούνται για παραπάνω από τέσσερα χρόνια.

- Είμαι στην ουρά του αυτόματου μηχανήματος που δίνει χρήματα, στη γειτονιά μου, την παραμονή του δημοψηφίσματος –το ξεχάσαμε κι αυτό, ότι το δημοψήφισμα έγινε όχι μόνο εν μέσω capital controls αλλά με σημαία τα capital controls. Η ουρά είναι αρκετά μεγάλη, το όριο ανάληψης είναι 60 ευρώ, οι περισσότεροι είναι από μεσήλικες έως ηλικιωμένοι, επικρατεί ηρεμία και μάλλον καλή διάθεση. Η vox populis πλειοψηφικά αποφαίνεται ότι «δεν πειράζει, ας περιμένουμε και λίγο», «60 ευρώ θα παίρναμε και πριν», «το παλεύει το παιδί»: καταλαβαίνω την απόσταση ανάμεσα στην οικονομική θεωρία και το οικονομικό βίωμα και προς τα πού πάνε οι εξελίξεις και ο τόπος.

- Διήγηση ενός φίλου επιχειρηματία σε συνάντηση μας: περί του Γολγοθά για να μπορέσει να πληρώσει τους κυρίως αλλοδαπούς προμηθευτές και πιστωτές του, για το πώς μειώθηκαν άμεσα οι παραγγελίες και οι δουλειές, πώς προσπάθησε να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση και να μη διώξει κόσμο, τα απαξιωτικά για την Ελλάδα που του έλεγαν και του έδειχναν οι ξένοι, τις επαφές με τις –αδιάφορες- ελληνικές αρχές και με την –πνιγμένη αλλά εξαιρετικά επαγγελματική- Επιτροπή που εξέταζε τα αιτήματα εξαιρέσεων. Πόσο κοντόφθαλμη, κατέληξε, μπορεί να είναι άραγε μια κυβέρνηση, και μια κοινωνία, που μιλάει για «ανάπτυξη» -η προηγούμενη κυβέρνηση διαρκώς μιλούσε για «ανάπτυξη»- και κόβει με κάθε τρόπο τον αέρα από τα πνεμόνια της.

- Την ημέρα της άρσης των capital controls, στην ελληνική Βουλή όλοι ψήφισαν υπέρ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης. Όλοι πλην ΚΚΕ: θεωρεί άραγε ότι είναι καλύτερη η διαιώνιση των περιορισμών κι ότι έτσι θα χτυπηθεί ο τρισκατάρατος καπιταλισμός ή θα ενισχυθούν οι Τραμπ, οι Μπαλσονάρου κι οι Μαδούρο αυτού του κόσμου;

0
0
0
s2smodern
powered by social2s