Δοκιμασίες

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ», Εν Πλώ 7 Ιουλίου 2010

Το ότι το Ασφαλιστικό θα ήταν μεγάλος κάβος, το ξέραμε. Το ότι θα γινόταν σημείο κρίσης του Μνημονίου και τεστ συνοχής της πλειοψηφίας, αυτό το πέτυχε η κυβέρνηση. Συνειδητά ή ασυνείδητα έθεσε τον εαυτό της σε δοκιμασία σε δύο τουλάχιστον μέτωπα.

Στο μέτωπο αυτής καθεαυτής της κρίσιμης και απόλυτα απαραίτητης μεταρρύθμισης, οι χειρισμοί που έγιναν μειώνουν και τη σημασία και την ορατότητά της. Πέρα από τα τεχνικά, που και αυτά φαίνεται να παρουσιάζουν προβλήματα (πολύ πειστικές οι αναλύσεις του Ματσαγγάνη στη «Μεταρρύθμιση»), τα πισωγυρίσματα, οι συνεχείς αλλαγές, τα ενοχικά σύνδρομα, το κρύψιμο πίσω από το Μνημόνιο, δημιούργησαν στην πολιτική τάξη αλλά και στην κοινωνία μια αίσθηση «τραβάτε με κι ας κλαίω» που είναι και ανεύθυνη (χωρίς βαθιά αλλαγή στο ασφαλιστικό, σε πολύ λίγα χρόνια το ελληνικό κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώνει συντάξεις) και ανεδαφική (κάθε καθυστέρηση δημιουργεί όρους για βέβαια επιδείνωση, όπως περίτρανα αποδεικνύει η σύγκριση με την προσπάθεια Γιαννίτση). Παράλληλα, αλλά είναι λιγότερο σημαντικό, η αίσθηση αυτή δημιουργεί ίσως και ερωτηματικά περί της γενικής μεταρρυθμιστικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης στα μάτια των εταίρων-συνδιαχειριστών της «τρόικας».

Το Ασφαλιστικό θα (μπορούσε να) ήταν επίσης ευκαιρία να ξεκαθαρίσει με τρόπο πολιτικά και παιδαγωγικά πειστικό η σχέση του Μνημονίου με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ναι, το Μνημόνιο θέτει πλαίσια, χρόνου και αποτελέσματος, συχνά ασφυκτικά. Όχι, όμως, δεν περιέχει τέτοιο βαθμό εξειδίκευσης που να αποκλείει επιλογές και χειρισμούς από την κυβέρνηση με βάση τις αρχές της, την ιδεολογία της και την αίσθησή της για το δίκαιο. Παράδειγμα: επιτάσσεται συγκεκριμένη εξοικονόμηση, αλλά όχι η αναγκαστική ισοπέδωση των χαμηλότερων συντάξεων. Πολεμώντας ή υπερασπίζοντας ανεμόμυλους (το ίδιο το Μνημόνιο, που προσδιορίζει πολλά πράγματα, δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά δεν είναι και οι ταμπλέτες του Μωυσή), μεγάλο μέρος της πολιτικής τάξης απλώς δεν κάνει το εκ των περιστάσεων καθήκον της. Το καθήκον αυτό συνίσταται στην αναζήτηση ή ανακάλυψη των δικαιότερων και αποτελεσματικότερων, εντός του Μνημονίου, τρόπων για να επέλθουν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές χωρίς να συνθλιβεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας.

Βρισκόμαστε έτσι σήμερα μπροστά στη δυσάρεστη κατάσταση, μια απαραίτητη, το ξαναλέω, μεταρρύθμιση να προκαλεί αποστροφή και σε πολλούς από τους κυβερνητικούς βουλευτές που ετοιμάζονται να την ψηφίσουν, να δημιουργεί ένα λαϊκό μέτωπο κατά του Μνημονίου και να συσπειρώνει, με διαφορετικό τρόπο, όλες τις συνιστώσες της αντιπολίτευσης. Πιστεύω ότι δεν ήταν νομοτελειακό να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.

 

Βιογραφικό

  • Βιογραφικό

    Γεννήθηκα το 1962 στην Αθήνα, από πατέρα δικαστή (τρίτη γενιά νομικών στην οικογένεια και μάλλον τελευταία) και μητέρα αρχαιολόγο, με πελοποννησιακή, εξ αμφοτέρων, καταγωγή.

    Περισσότερα...