ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΙΚΗ

Κατεβαίνετε στην εκλογική μάχη, έχοντας σαν "όπλο" σας και την ευρωπαϊκή σας εμπειρία. Ως ευρωβουλευτής που υπήρξατε, γωρίζετε καλά το ευρωπαϊκό περιβάλλον, την κοινή πολιτική, τις δεσμεύσεις της χώρας. Επομένως, είστε από τους πιο κατάλληλους για να απαντήσουν στις ενστάσεις πως το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που υπόσχεται μια εναλλακτική πολιτική, δεν έχει πολλά περιθώρια να την εφαμόσει.

Η αλήθεια είναι ότι το σημερινό διεθνές οικονομικό κοινωνικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ανάγκη εναρμόνισης των πολιτικών των κρατών - μελών της Ε.Ε., στενεύει τα περιθώρια σχεδιασμού κι εφαρμογής των εθνικών πολιτικών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ζητήματα στα πλαίσια της οικονομικής μας πολιτικής, ιδίως σχετιζόμενα με τους δύο κύριους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την αναδιανομή και τη φορολογία, στα οποία έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη διαφορά στο εσωτερικό και να διαπραγματευτούμε παράλληλα με την Ε.Ε. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα διαπραγματευτούμε σοβαρά και σκληρά για να επιτύχουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για τη χώρα μας χωρίς να εκχωρήσουμε δικαιώματα ή να παρουσιάσουμε ψευδή στοιχεία στους εταίρους μας, όπως δυστυχώς συνέβη κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.

Είστε από τα πρόσωπα που εκπροσωπούν το λεγόμενο νέο ΠΑΣΟΚ. Νέας, άφθαρτος, πετυχημένος. Ποιές είναι οι "αμαρτίες" του παρελθόντος, που το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να επαναλάβει.

Νομίζω και ελπίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος χωρίς να απεμπολεί τις αξίες του. Πρέπει να ανακτήσει το κοινωνικό του πρόσωπο, να αποκαταστήσει τη σύνδεση του με την κοινωνική βάση του (αυτό νομίζω έχει ήδη επιτευχθεί) και να διατηρήσει αυτή τη σχέση. Επίσης, πρέπει να εφαρμόσει  απαρέγκλιτα, άμεσα και αποτελεσματικά το πρόγραμμα του, συνδυάζοντας την εμπειρία του παρελθόντος με νέες ιδέες και πρόσωπα με όρεξη για δουλειά. Και τέλος, αλλά είναι το πιο βασικό, πρέπει από την πρώτη μέρα να δείξει ένα άλλο ήθος στην εξουσία.

Σε μια δύσκολη συγκυρία, κυριαρχεί η απαξίωση της πολιτικής, με ευθύνη και κάποιων πολιτικών. Εσείς, προσωπικά, τι νομίζετε πως πρέπει να γίνει για να φύγουν οι σκιές, και πως θα συμβάλλετε σε αυτό;

Για την απαξίωση της πολιτικής σήμερα στην Ελλάδα, ευθύνεται όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως αυτοί που κυβερνούν. Έχουμε δυστυχώς απομακρυνθεί από τους πολίτες με αποτέλεσμα να χαθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Είναι στο χέρι μας να προβάλουμε ένα νέο πολιτικό ήθος, το οποίο θα πηγάζει από τη συνέπεια λόγων και έργων μας, από την άμεση επαφή με τους πολίτες και κυρίως από το ουσιαστικό έργο μας. Αυτό αποτελεί και τη μόνη προσωπική μου δέσμευση.

Η δική σας υποψηφιότητα και η εκλογή σας, που την ευχόμαστε,στηρίζετε πάνω σε ποιες αρχές και αξίες. Για ποιά πράγματα δεσμεύεστε, για ποια θα παλαίψετε

Έχω και επίσημα δεσμευτεί για συνέπεια λόγων και έργων, για συνεχή  αγώνα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και το ξύπνημα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, προσέγγιση με ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα των πολιτών, έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής  και μηδενική ανοχή σε οποιασδήποτε μορφής παρανομία. Κυρίως όμως και πάνω από όλα δεσμεύομαι για πολλή δουλειά. Είναι η ώρα των έργων κι όχι των λόγων κι αυτό προσδοκώ ότι θα κάνουμε συλλογικά στο ΠΑΣΟΚ από την επομένη κιόλας των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ έρχεται να κυβερνήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Προσωπικά, ποιες νομίζετε πως πρέπει να είναι οι προτεραιότητές του;

Οι προτεραιότητες έχουν ήδη τεθεί από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για την αναδιάρθρωση του φορολογικού μας συστήματος, την αναδιανομή του εθνικού πλούτου,  με στόχο την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μέσα από το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης», την αύξηση των δαπανών και της προσπάθειας στην παιδεία και την υγεία και τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς της κρατικής δράσης. Το ξαναλέω όμως: προσωπικά θεωρώ ότι το πιο μεγάλο στοίχημα είναι η εμφάνιση ενός άλλου προσώπου εξουσίας από ένα κόμμα που έχει ήδη κυβερνήσει και διδαχθεί.

Η ΝΔ θέτει το δίλημμα Καραμανλής ή Παπανδρέου. Γιατί, Παπανδρέου. Και, συμπηρωματικά, γιατί Μποτόπουλος;

Παπανδρέου γιατί ο κ. Καραμανλής απέτυχε να διαχειριστεί τη λαϊκή εντολή που του δόθηκε δύο φορές από τον ελληνικό λαό κι επιπλέον μέσα από συνεχείς άστοχες επιλογές (εικόνα αντί ουσίας, ηθικολογία αντί ηθικής, κομματικό αντί για συλλογικό συμφέρον) κατάφερε καίριο πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική συνοχή και στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.  Παπανδρέου γιατί έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, άμεσα εφαρμόσιμο και με προοπτική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Παπανδρέου γιατί με το διεθνές κύρος του μπορεί να αποκαταστήσει την πληγωμένη αξιοπιστία της Ελλάδας και με την τόλμη του να ξαναδώσει αυτοπεποίθηση στους Έλληνες. Το γιατί Μποτόπουλος δεν θα το πω ποτέ εγώ ο ίδιος. Ούτε καν την παραμονή των πρώτων μου εκλογών.

 

Βιογραφικό

  • Βιογραφικό

    Γεννήθηκα το 1962 στην Αθήνα, από πατέρα δικαστή (τρίτη γενιά νομικών στην οικογένεια και μάλλον τελευταία) και μητέρα αρχαιολόγο, με πελοποννησιακή, εξ αμφοτέρων, καταγωγή.

    Περισσότερα...